Sunday, August 21, 2011

Fadhilat Surah Al-Qadar

Assalamualaikum...

Sempena bulan Ramadhan ni...saya bersolat terawih di banyak masjid atau surau...antaranya Surau Al-Hilaliyah...

Surau ni solat dia ok...imam die asyik bace surah Al-Qadar ajek...every rakaat...rase kelakar pun ade ...tapi bile bace fadilat Surah al-Qadar ni rase ok jugak la imam tu kalau asyik bace surah tu ajer...

Jom tengok fadhilat surah al-qadar ni....


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
.
1.         Rasulullah SAW. bersabda: 

“Barangsiapa yang membaca surah Al-Qadar, pahalanya sama dengan orang yang berpuasa di bulan Ramadhan dan menghidupkan malam Al-Qadar.” (Tafsir Nur Ats-Tsaqalayn 5/613).


2.         Imam Muhammad Al-Baqir (sa) berkata: 

“Tidak ada seorang pun hamba yang membaca surah Al-Qadar tujuh kali sesudah solat Subuh, kecuali para malaikat berselawat kepadanya 70 selawat dan mencurahkan rahmat kepadanya 70 rahmat.” (Mafatihul Jinan 79).

3.         Imam Ja’far Ash-Shadiq (sa) berkata: 

Barangsiapa yang membaca surah Al-Qadar dalam shalat-shalat fardhunya, malaikat memanggilnya: Wahai hamba Allah, Allah telah mengampuni dosamu yang lalu, maka mulailah amalmu.” (Tafsir Ats-Tsaqalayn 5/612).


4.         Imam Ali Ar-Ridha (sa) berkata: “Barangsiapa yang berziarah ke kubur saudaranya yang seagama, kemudian ia meletakkan tangannya pada kuburannya dan membaca surah Al-Qadar (7 kali), Allah menjamin keamanan baginya dari ketakutan yang paling besar.”  (Tafsir Ats-Tsaqalayn 5/613).


5.         Imam Ja’far Ash-Shadiq (sa) menasehati para sahabat dan pengikutnya:

Barangsiapa yang sakit, hendaknya ia mengambil bekas air yang baru, kemudian diisi air oleh dirinya sendiri, lalu membacakan pada air itu surah Al-Qadar secara tartil (tertib) sebanyak (30 kali), kemudian air itu diminum, dibuat wudhu’ dan diusapkan pada bagian yang sakit, jika airnya kurang bisa ditambahkan. Jika hal itu dilakukan, insya Allah dalam waktu tiga hari Allah akan menyembuhkannya dari penyakit itu.”  (Tafsir Ats-Tsaqalayn 5/613)

Sumber: Shafiqolbu.wordpress.

No comments:

Post a Comment